X

PATIS / ESCOLA

PUIGVENTÓS

El projecte de "patis d'escola" s'emmarca dins la col·laboració que MMMU arquitectura i disseny realitza amb l'empresa milanta que aporta materials i recursos al servei de la creativitat, la imaginació, l'habilitat i l'experimentació dels infants. Fa temps ha començat a treballar de manera específica en patis d'escola, aportant la seva experiència i materials pedagògics.

El pati de l'escola de Puigventós el defineixen 5 espais exteriors (no tots ells objecte del present projecte). La nostra mirada s'ha centrat en 3 d'aquests espais: el pati central entre els 2 volums principals de l'escola, un espai residual entre el volum a cota més alta del centre i el mur de contenció que defineix el límit del centre i l'espai que queda infrautilitzat entre aquest volum i el camp de futbol.

Al pati central es proposa:
Millorar la grandària del sorral canviant l'actual sorral per un de 7x3m, permetent que més infants puguin utilitzar-lo de manera simultània.

Pròxim al sorral es proposa col·locar una cabana de fusta amb tractament per a exterior, sòlida i duradora, amb una gran teulada a dues aigües.

Minimitzar la pèrdua de sorra de la part central, utilitzant troncs amb cantons fresats, tallats de diferents mides per articular l'espai, permetre fer propostes de joc a l'exterior, etc. que es col·loquen pròxims al límit entre la sorra i la part pavimentada. Aquests espais de ritme "lent" serveixen de transició entre la part tova i la dura de l'espai del pati i actuen de "barrera" per evitar que part de la sorra que actualment es perd passi a escampar-se sobre el formigó.

Es proposa afegir 2 arbres més al pati (podrien plantar-se en testos grans donat el cas) vinculats als espais de troncs, que a banda de permetre fer jocs d'exterior, permeten crear espais de trobada, on seure o investigar i on comunicar-se amb companyes i companys de forma tranquil·la i en ombra.

Una muntanya formada per neumàtics i sorra, element que pren certa importància a l'estar en un espai relativament central del pati tou, és una de les darreres propostes de milanta com a elements de joc als patis d'escola, permetent modificar la construcció en funció de les necessitats concretes.

Al pati de dalt es proposa:
Plantar algun arbre nou, o col·locar una pèrgola de fusta que permeti crear espais d'ombra vinculats a l'espai de taules.

Es proposa també a través de mobiliari d'exterior, construir una aula exterior, ja sigui per portar l'activitat docent puntualment a l'exterior com per disposar d'un espai agradable de trobada tant per alumnes com per adults.

Al pati del costat del camp de futbol es proposa:
Crear espais d'ombra/àgora afegint vegetació que incrementi els espais d'obra i que a la vegada actuï de separador entre la pista i la zona tova del pati. Sota aquesta ombra, es planteja col·locar una àgora (instal·lació a base de troncs que desenvolupa milanta) que serveixi com a espai de trobada i reunió.

Al llarg del mur de contenció que configura el límit del centre i del pati es proposa instal·lar un rocòdrom.

 

lloc: olesa de montserrat 
any: 2016/2017
projecte: finalitzat

projecte en col·laboració amb:

 

 

 

 

si vols compartir aquesta pàgina, utilitza el següent enllaç:
www.mmmu.cat/portfolio/1056

 

pati central:

 

pati de dalt:

pati del costat del camp de futbol: