X

1/4 DE CASA

El projecte ¼ de casa es basa en la reforma integral d'uns baixos al barri de la Barceloneta (Barcelona). El barri, fundat el 1753 fora muralles, va ser projectat per l’enginyer Juan Martín Cermeño sobre la base del projecte de Prospere Verboom, formant una retícula molt característica, amb una morfologia urbana de coherència i regularitat irrepetibles.
En resum, un traçat senzill i clar que dóna a aquest barri un segell d’identitat extraordinari, amb una base arquitectònica original, una imatge de conjunt reforçada per la repetició de les illes, totes elles de nou mòduls de la parcel·la de 8,40 x 8,40 metres, amb carrers de set metres i mig d'amplada.

Al llarg dels anys, el barri marítim de la Barceloneta va anar patint una peculiar transformació. Seguint la línia de culminació i densificació de la ciutat industrial, la partició de la casa originaria, amb una edificació unifamiliar de baixos i planta, i que tenia una superfície aproximada de 70 m² per planta, donava lloc a l’anomenada “casa de mig”, amb un habitatge per alçada. Alhora la successiva partició d’aquesta, o la de les finques originals, originaria els anomenats “quarts de casa” de poc més de 35 m²; en un procés de fraccionament i addició de plantes, un cop introduïda una forçada escala de veïns, fins a arribar a la xifra dels quasi cinc mil “quarts de casa”.

Els “quarts de casa” es caracteritzen pels seus sostres alts, murs de totxana manual, bigues de fusta i per la seva escassa superfície (25-28m2 a causa de les escales de veïns que es van anar introduint a mesura que el barri creixia en altura).
Amb aquests ingredients de partida, l'estratègia que hem seguit per materialitzar el projecte parteix de voler revalorar els elements originals de l'apartament, que havien quedat ocults amb el pas del temps i les successives intervencions que s'havien fet al pis; augmentar la superfície útil al màxim per tal que els habitants puguin gaudir-la plenament i aprofitar al màxim la llum natural que degut a la secció del carrer i la situació a planta baixa, és escassa.

La reforma ha consistit a eliminar les barreres entre els espais, transformant un pis de “4 peces” en un únic espai on el bany és l'única peça independent, utilitzant colors clars per destacar la llum, la fusta natural per millorar la sensació de caliu i els tons blaus per potenciar l'esperit mariner que caracteritza el lloc on ens trobem.
Per tal d'aprofitar al màxim l'espai, s'ha apostat per convertir una de les mitgeres en espai d'emmagatzematge, on s'integra també la cuina buscant un disseny unificat, minimalista i fet a mida així com un altell també fet a mida, que separa l'espai on dormir de la resta de la sala, augmentant de manera significativa la superfície útil global de l'apartament.

Hem aprofitat l'espai de sota l'escala de veïns, on el sostre és més baix per situar el bany. La relació entre aquesta peça i la resta de l'apartament s'ha materialitzat amb una fusteria que permet la instal·lació de la porta corredissa que els uneix i a la vegada s'utilitza de marc pel vidre que permet que el bany pugui rebre llum de la resta de l'apartament.

.

Col·laboradores i col·laboradors:

Fotografia:
Cristina Palomar Gomez
Ceràmica Japonesa:
Gerardo Sanz
Llums Origami:
Anna Traginer Espí
Caixes de fusta reciclades:
REKUP & CO
Ilustracions:
Eva Palomar Gomez
Fotografia impresa:
4photo

superfície: 25m2
lloc: barri de la barceloneta (bcn)
any: 2015/2016
pressupost: 40.000€
projecte: acabat

 

si vols compartir aquesta pàgina, utilitza el següent enllaç:
www.mmmu.cat/portfolio/reforma-dun-baix-de-la-barceloneta/

 

publicacions:

> revista Homify (castellà)
> revista Homify (japonès)

1

2

3

5

6

7

4

Imatges del procés de l'obra:

 

Planta original:

 

Proposta:

p1_OK

seccio1_OK2

aax1