Habitatge unifamiliar al nucli antic de Centelles

Nova construcció d'un habitatge unifamiliar, sostenible i durable, per una família on cada persona aposta per la seva autonomia i privacitat. L'habitatge s'obre cap a un gran pati amb vistes al Montseny per aprofitar al màxim la llum generant espais de confort a l'interior

Año: 2020-2021
Constructura: Construccions Casellas Ciuró SL
Fotografías: Cristina Palomar
MMMU_Centelles_BaixaRes01

El projecte s’emmarca a la zona del nucli antic d’un municipi de la comarca d’Osona, Centelles. L’encàrrec és el de construir un habitatge unifamiliar de dues plantes, d’alta eficiència energètica i consum energètic gairebé nul, que respongui a les necessitats dels nous propietaris.

A la parcel·la hi trobem un habitatge existent en molt mal estat de conservació i que no compleix els mínims per dur a terme una rehabilitació i poder-lo adaptar a la normativa vigent. Prenem la decisió de forma col·lectiva amb la propietat d’enderrocar-lo i construir un nou habitatge d’altres prestacions energètiques i que s’integri al teixit urbà existent.

La nova edificació s’adapta a la geometria del carrer, i alhora articula la seva volumetria, per la part interior de la parcel·la, generant un joc de volums que s’obren cap a les vistes al Montseny i generen un gradient d’espais que fluctuen entre espais privats i zones comunes totalment connectades amb l’exterior.

El programa funcional es desenvolupa en dues plantes. Les persones que hi viuran necessiten un conjunt d’espais on poder desenvolupar la seva vida amb autonomia i privacitat, però alhora volen mantenir-se unides i aposten per generar espais amplis i generosos on poder-se reunir quan desitgin.  Per això cada planta té el programa d’un habitatge propi amb grans espais de sala d’estar-menjador-cuina, connectat al pati en planta baixa i a la terrassa en planta primera.

El sistema constructiu assegura uns alts estàndards de confort interior, amb grans gruixos d’aïllaments en façanes i coberta, finestres d’altres prestacions energètiques, i sistemes de protecció solar fixes com un gran voladís, i sistemes mòbils com les persianes alicantines. Com a mitjans actius decidim apostar per l’aerotèrmia amb terra radiant fred i calent, per aprofitar al màxim les prestacions d’aquest sistema.

Els nous propietaris van participar en tota la fase d’acabats, optant per l’autoconstrucció per poder ajustar els costos d’obra. A MMMU arquitectes apostem per la construcció respectuosa amb el medi i per la sostenibilitat econòmica de les nostres clientes, adaptant-nos a la situació particular de cada cas.

MMMU_Centelles_BaixaRes02
MMMU_Centelles_BaixaRes03
MMMU_Centelles_BaixaRes07
MMMU_Centelles_BaixaRes06
MMMU_Centelles_BaixaRes05
MMMU_Centelles_BaixaRes04
MMMU_Centelles_BaixaRes09
MMMU_Centelles_BaixaRes10
MMMU_Centelles_BaixaRes11
MMMU_Centelles_BaixaRes13
MMMU_Centelles_BaixaRes15
MMMU_Centelles_BaixaRes14
MMMU_Centelles_BaixaRes16
MMMU_Centelles_BaixaRes17
MMMU_Centelles_BaixaRes18
MMMU_Centelles_BaixaRes19
MMMU_Centelles_BaixaRes21