Reforma parcial d’un habitatge a Sant Andreu de Llavaneres

El projecte consisteix en la reforma parcial d’un habitatge unifamiliar a Llavaneres, centrant-se en la planta baixa per crear un espai contemporani i funcional. S’integren sala la sala d’estar, menjador i cuina amb disseny transversal i destacant la fusta de roure com a element vertebrador. La reforma aposta per la sostenibilitat i la durabilitat com a elements intrínsecs.

Any: 2019
Constructura: Cònic
Fotografies: Cristina Palomar

El projecte es situa a un habitatge unifamiliar situat dins d’una gran parcel·la en un entorn boscós a Llavaneres.  Es tracta de la reforma parcial d’un habitatge unifamiliar, que ha estat subdividit en un habitatge per planta per adaptar-se a les necessitats d’una família extensa. El nostre projecte es va centrar en la planta baixa, transformant-la per crear un espai contemporani, funcional i acollidor per als seus nous habitants.

La nostra intervenció es va enfocar en la creació d’una gran zona de dia que integrés la sala d’estar, el menjador i la cuina. Aquesta última es va situar com a element central del disseny, facilitant la interacció social i la comunicació visual entre tots els espais. Vam apostar per un disseny integrador i harmònic, on el mobiliari i els acabats es van pensar amb detall per garantir una continuïtat estètica i funcional.

En el marc de la reforma, es van realitzar diverses actuacions estructurals per adaptar l’espai a la nova distribució i reforçar antigues intervencions que s’havien realitzat a l’habitatge. Aquestes actuacions van ser essencials per garantir la seguretat i la durabilitat de l’edifici, alhora que es maximitzava l’eficiència de l’espai.

A més, es va incorporar una llar de foc a l’espai de la sala d’estar, una decisió que respon a dos objectius principals: minimitzar el consum de gas per a la calefacció i incloure el foc com un element més de reunió i confort. La llar de foc aporta una calidesa especial a l’ambient, convertint-se en un punt focal que convida a la trobada i la convivència.

El principal material utilitzat en aquest projecte va ser la fusta de roure, un element vertebrador que apareix tant en el paviment com en els diferents mobles fets a mida. La fusta de roure aporta calidesa i elegància a l’espai, apareixent en llocs estratègics com el bany, el separador de l’entrada i el rebedor, creant una atmosfera acollidora i coherent en tot l’habitatge.

Amb aquesta reforma, hem aconseguit transformar la planta baixa en un espai que respon a les necessitats contemporànies de confort, estètica i funcionalitat, respectant al mateix temps la identitat i els valors de la família propietària apostant la sostenibilitat i la durabilitat.